בשביל מה צריך את זה?
כלכלי
- חיסכון שבין 25%-50% בהוצאות האקלום והתאורה
- חיסכון שבין 20%-35% בהוצאות המים.
- שיעור החיסכון משתנה על פי סוג המבנה (מגורים, משרדים, מסחר).
הנתונים מתוך אתר המועצה הישראלית לבניה ירוקה
איכות חיים
- האדם המודרני שוהה בממוצע כ 90% משעות היממה בתוך מבנים.
- איכות חלל הפנים נגזרת ממרכיבים כגון איכות האוויר שבו, חומרי הבנייה, הרהיטים, איכות התאורה, ומהיעדר השפעות אקוסטיקות מטרידות.
- חלל פנים איכותי ונעים משפיע באופן חיובי על הפעילויות החיוניות של גוף האדם ומשפר ריכוז, ערנות ורמת שביעות רצון.
- מאידך חלל פנים בעל איכויות ירודות עשוי להגביל את פעילות המשתמשים בו, לגרום לתחושות של אי נוחות ואף להסב נזק בריאותי זמני או תמידי.
- משתמשים במבנים מדווחים לעיתים כי בעת שהייה ארוכה במבנה הם חשים בתסמינים בריאותיים שליליים והרגשה כללית שאינה טובה. ריבוי של דיווחים מסוג עשוי להעיד על תופעה המכונה 'תסמונת הבניין החולה'
הנתונים מתוך אתר המועצה הישראלית לבניה ירוקה
אידיאולוגיה
- בנייה ותפעול בניינים הינם מהגורמים המשמעותיים ביותר לצריכת משאבים ויצירת זיהום בעולם.
- תהליכי הבנייה והפיתוח צורכים חומרי גלם מסוגים שונים כמו גם אנרגיה רבה להובלתם ולעיבודם.
- בתום תהליך הבנייה, חולשים הבניינים ביחד עם הפיתוח הסובב אותם על שטחים רבים תוך שינוי התכסית המקורית של הקרקע לשנים רבות.
- הערכות ארגון OECD גורסות שבמדינות המפותחות ענף הבנייה אחראי על %20%-21 מצריכת האנרגיה ו-%10%-33 10 מצריכת חומרי הגלם.
- תעשיית הבנייה מייצרת כ-%22%-10 מהפסולת המוצקה בעולם.
- ייצור המלט הינו התהליך התעשייתי המשמעותי ביותר הפולט CO2 אשר אינו קשור להפקת אנרגיה.
הנתונים מתוך אתר המשרד להגנת הסביבה
אוורור
הוא אחד הפרמטרים החשובים ביותר ליצירת נוחות טרמית באקלים חם!
זוכרים פעם חיינו בלי מזגן, הבתים היו פתוחים לרווחה בימי הקיץ החמים ואוויר היה חוצה אותם מצד לצד, כן זה אפשרי גם היום, אני לא חושבת שצריך להוציא את מיזוג האוויר משימוש אבל ללא ספק אפשר להשתמש בו מעט, איך?
בידוד ומסה טרמית
שני כלים המשלבים ידיים, בשמירת החום מחוץ למבנה בימי הקיץ החמים, ובמניעת בריחת חום בימי החורף.
שימוש בכלים אלה יהיה במעטפת המבנה, קירות, גג, ריצפה וחלונות, בכל אחד מאלמנטים אלה טכניקות יישום וחומרים אחרים בהתאם למיקום הגאוגרפי של המבנה, לאזור האקלים, ולשושנת הרוחות.
בידוד טרמי : התנגדות למעבר חום.
הפרש טמפרטורות משני צידי קיר גורם למעבר חום מהצד החם לצד הקר.
בידוד טוב יכול לחסוך אנרגיה בצורה משמעותית!
מסה טרמית : היכולת של חומר לאגור חום.
במקומות בעלי הפרש טמפרטורה בין היום ללילה המסה הטרמית משמשת כמצבר שומר ומווסת חום. אוגרת חום בשעות החמות ומשחררת כשהטמפרטורה יורדת.
דרכי מעבר אנרגיה:
1 הולכה conduction – דרך מגע בין חומרים. מושפע מתכונות החומר ועוביו
2 הסעה convection – דרך תנועת גזים (אוויר) ונוזלים. מושפע מתכונות החומר ומהירות תנועה
3 קרינה radiation – "קשר עין" עם חומר אחר בעל טמפרטורה שונה
הצללה
בארצנו החמה אנו נמצאים במצב בו ננסה ברוב השנה לקרר את המבנה. הסיבה העיקרית לחום במבנה נובעת מחדירת קרני שמש דרך החלונות ויצירת אפקט חממה בבית.
בכדי להימנע מכך, אין צורך לוותר על החלונות. את התכנון יש להתחיל מתוך ההבנה איך להציב את המבנה, איך לסדר את מערך החללים בתוכו, היכן למקם את החלונות וכיצד להצל עליהם.
גובה השמש, משתנה בין החורף לקיץ, ניצול נכון של עובדה זו, והתייחסות מיוחדת לכיוון דרום, מאפשר להשתמש בחום השמש בימי החורף לחימום הבית, ולהימנע מחדירה של קרינה, בימי החורף.
הגג, צריך לקבל התייחסות מיוחדת, מכיוון שהגג חשוף לקרינה בכל ימי השנה חורף קיץ, אך תוספת של אלמנטים פשוטים המצלים על גג מבנה, תהיה משמעותית מאוד, בימי הקיץ.
פתחים במיוחד לכיוון מערב ומזרח, חייבים בצללה, רצוי חיצונית, בכדי למנוע חדירה של קרינה וחימום הבית.
מערכות מחזור
שימוש במערכות מחזור, יכול להפוך את היוצרות, ובמקום לייצר זבל נוכל לייצר אנרגיה או חומר יקר ערך, איך:
- מים
שימוש חוזר במים, היום קיימות מערכת למחזור מי המקלחת כך שניתן להתרחץ שוב עם אותם המים החמים שהתרחצנו בהם לפני רגע, אך במים אלו ניתן להשתמש גם להדחת אסלות או להשקיית גינה, התוצאה הקטנת חשבון המים, יחד עם גינה פורחת.
איסוף מי נגר, מאפשר שימוש בהם לרחצה ואפילו לבישול ולשתייה. - פסולת
מקום יעודי, כל בית היום, מייצר כמויות אדירות של פסולות, חלק גדול ממנה ניתן היום כבר למחזר בעזרת הרשויות המקומיות, וחוק האריזות מחייב את הרשויות ואת היצרנים לאפשר זאת, בכדי שיהיה לנו נוח למחזר, יש לארגן את המקום המתאים לכך. כאשר נוח לנו אנחנו ממחזרים יותר.
מחזור, אך יש גם פסולות, במיוחד האורגנית שיכולה להחליף את ספק הגז שלכם, ולייצר לכם גז לבישול, או דשן לאדמה, כיימות היום בשוק טכנולוגיות שנות לשימושים אלו.
בחירת חומרים
כאשר אנו מבשלים, למצרכי המזון איכותם וטריותם, יש חשיבות רבה בטעם ובאיכות המזון שנכניס לגופנו, כך גם לחומרי הבנייה שנשתמש בבניית הבית שלנו, חומרים אלה מתחלקים לשלוש קבוצות עיקריות:
- חומרים בעלי טביעת רגל נמוכה – אלו חומרים שבתהליך הייצור והשינוע שלהם לאתר הבנייה, לא ייצרו הרבה גזים, ומזהמים , לכן נעדיף חומרים מקומיים ובעלי מקצוע מהסביבה הקרובה.
- חומרים ירוקים – חומרים טבעיים כגון בנייה באדמה ובאבן, או חומרים בעלי תו תקן ירוק (כמעט לכל חומר כיום (במיוחד לחומרי גמר יש את מקבילו בעל תו התקן הירוק )
- חומרים ממוחזרים – חומרים שפג תוקם ולא ניתן להשתמש בהם עוד לשימוש הראשוני שלהם אך ניתן להסב אותם לבניה, כגון מחולות צמיגים וכד'
לבחירת החומרים, יש חשיבות בריאותית, ושימוש בהם ימנע מצב של תסמונות הבניין החולה
מקורות אנרגיה חלופיים
ככלל אני מאמינה שלכדור שלנו ולנו יהיה טוב יותר עם פטרונות מסוג זה יהיו ברמה המדינית ולא ברמת הבית הבודד, אך עד שזה יקרה ניתן כבר היום להשתמש במקורות אנרגיה חלופיים ביתיים, בשילוב עם טכנולוגיות חסכוניות בניצולת האנרגטית שלהם, ומי שמעוניין בכל יכול לחיות OFFGRID ועדיין להשתמש במוצרי חשמל על רקע יומי.
- אנרגיית השמש,
ניצול של האנרגיה הכל כך זמינה לנו במדינת ישראל מתבקש, וגם נעשה כבר שנים חימום המים שלנו נעשה על ידיד דודי שמש, שזו טכנולוגיה פשוטה כחמה וחסכונית, ניתן להרחיב את השימוש בעזרת פנלים סולריים שהאפקט האקולוגי שלהם שנוי במחלוקת אך, ייצור חשמל ובידוד טוב לגג הם עושים. - חום,
לקרקע טמפרטורה קבועה, ככל שנעמיק לחפור כך הטמפרטורה קבועה יותר, שימוש במשאב זה בשילוב מערכות גיאוטרמיות מאפשר קירור וחימום של המבנה, בצורה ידידותית לסביבה ולמשתמש.
ביוצר, בתהליך השרפה נוצרת הרבה מאוד אנרגיה שניתן להשתמש בא לדרים שונים, ייצור חשמל, גז וכד'
קומפוסט, בתהליך הפירוק שלו פול הקומפוסט חום רב, בשיטת זאן פן משתמשים בחום זה לחימום מים, אך ניתן להפוך אותו גם לגז בישול. - רוח,
השימוש ברוח, מתאפשר בעזרת טורבינות רוח הקיימות גם לצרכן הביתי, טכנולוגיה זו לא מומלצת במדינת ישראל מכיוון שמשטר הרוחות במדינתנו לא יציב דיו. - צרכנים חסכוניים,
כל מוצרי החשמל מגעים היום עם דרוג אנרגטי, שימוש במוצר עם דרוג אנרגטי A ומעלה, נורות לד, מאווררי תקרה במקום מיזוג אוויר, כל אלה יאפשרו איכות חיים לצד חשבון חשמל נמוך.