פרויקט תנור – חלק א
הסיפור של הבית התחיל עוד הרבה לפני "היום הראשון בשטח" – מהמורות הבירוקרטיה, דרך ממושכת של תכנון בדיקה ומחשבה ומה לא – על כל זה בפעם אחרת.
אבל כשכבר היו האישורים הנכספים ביד, והחזון למוצר די ברור (לפחות כך חשבנו) הגענו לשלב שבו צריך להחליט איך כל זה יהפוך מקובץ במחשב למשהו שאפשר לגור בו. אז איך עושים את זה?
אפשר ללכת לחנות (או לקבלן) ולבקש "תביא לי פעם אחת בית" – לשלם, לבוא לבקר ובדרך לבחור צבעים וריהוט – אבל אני רוצה להיות שם, מעורב, זה הילד שלנו – איך אני אתן אותו למשהו אחר שיגדל….
מנגד, אפשר ללבוש בגדי עבודה ולהתחיל להניח לבנים – סה"כ בית מה כבר כל כך מורכב? הרי אפשר להעסיק בעלי מקצוע למה שבאמת צריך (חשמלאי, אינסטלטור וכו') – אבל כמה זמן כל זה ייקח?
אז זהו – כשנכנסים לזה מגלים שזה בכלל לא כל כך פשוט – רשימת אנשי המקצוע טופחת ועוברת את ה40, ובכלל מה אני עושה באמת בידיים והיכן אני המפיק? וכמה שיורדים יותר לפרטים מגלים שיש בזה המון ידע, סוגים, שיטות וחומרים וש "אנשי המקצוע", לפחות ברובם, איך לומר – לא ממש רופא שוויצרי…
בקיצור – בסופו של דבר, אחרי המון סיבובים – נמצא האדם הנכון להפקיד בידיו אחוז נכבד מהעבודה, כמו ילד ששולחים לבית הספר הנכון עבורו (או עבור ההורים) – שמקשיב משטף ומקיים דיאלוג – ואחרי כחודש וחצי של עבודה – אני מברך על ההחלטה הזו.
אבל….(נו תמיד יש אבל וכאן הוא גדול) נשארתי בסופו של דבר עם ידיים נקיות מידי, לפחות עד שלב הגמרים והגינה. הרי אני כבר שנתיים מנקה, גוזם, מטפל בעצים ופתאום המון אנשים אחרים מסתובבים בשטח, עושים פלאות ואני פתאום יושב בכיסא המפיק, אחלה אבל (שוב אבל) לא מספיק.
רעיון המאפייה של יום שישי כבר מתגלגל לי בראש הרבה זמן – לקחת את הפטיש שלי לאפייה צעד אחד קדימה, רק צריך ציוד שידע לייצר לפחות 50 כיכרות לחם בזמן סביר וכמובן שיעמוד ב"תקן הירוק"
וכך נולד פרויקט התנור, גם משהו לעשות בידיים – וגם צעד ראשון למאפייה.
תאבון עץ קלאסי הוא כלי אפייה מדהים אבל גם בעייתי, הוא צורך כמות עץ רבה מאוד – ואם לא מוסיפים לו גיבוי של מערכת גז – גם משך החימום ארוך מאוד. חיפשתי משהו חכם יותר ובעיקר חסכוני וירוק יותר.
אחרי כמה לילות ומגוון צירופי מילים שהושלכו לעבר המכונה למתן תשובות (גוגל בעברית) – נמצא הפתרון – תנור טיל (rocket stove) לאפייה. תנורי הטיל מוכרים בעיקר בתור תנורי חימום הRMH – Rocket Mass Heater או כתנורי בישול אפקטיביים ביותר וללא עשן – תנורים אלו צורכים הרבה פחות חומר בערה ביחס לקמין הביתי, פועלים על ענפים דקים (ולא גזעים) ומיצרים שריפה סופר אפקטיבית (ועכב כך גם ללא עשן) אז למה בעצם לא לאפייה? סיבוב נוסף ברשת העלה כמה עיצובים קיימים לרעיון הזה וכמה דיווחים על הצלחות.
בפרק הבא – קצת על תנור טיל, יסודות ויועץ הסתרים (עוד משהו שלמדתי בחודש האחרון – לכל שאלה, יועץ משלה)
יופי של תנור בסגנון קלאסי