ROCKET IN A BUCKET – מדריך לבניית תנור-טיל מאדמה לבישול בחצר או בטבע
מה זה Rocket In A Bucket?
מידע כללי:
- זמן השלמה: שעתיים
- רמת קושי: פשוט:
- עלות: עד 0-50 ₪
- ידע נדרש: בנייה באדמה (מתחילים)
- רמת קושי: קל – בינוני
חומרים:
- דלי חרסית
- שק חול או אדמה מקומית חולית
- חומר בידוד (אופציונאלי) קש פרלייט ורמיקולייט
- דלי צבע (דלי גדול)
- צינור ביוב 4" (4 צול) – מטר
- סבון כילים או שמן מנוע
כלי עבודה:
- דליים או אמבטיית טיח
- טורייה או כלי אחר ללישת הבוץ
- מקדחה (מומלץ)
- משהו חותך (מזמרה, מספרי פח, סכין יפני)
- פלס (מומלץ תמיד)
- מד זווית או משהו מוכן שאפשר למדוד בעזרתו 45°
אם יש:
- ראש בלנדר למקדחה פטישון (מומלץ. אפשר בלי)
- מקדח כוס 4"
במשפט אחד, rocket stove (תנור טיל) הנו תנור בו מתרחשת בערה בתוך חלל מבודד מה שמאפשר שריפה סופר יעילה של הדלק (לרוב עץ) וקבלת פליטה נקייה מאוד (מעט מאוד עשן).
תנורי טיל תמיד ריתקו אותי – יש משהו במבנה הזה של התנור-טיל המעצב ומטפל באש בצורה כל כך יפה, פשוטה, חסכונית ונקייה.
Rocket in a Bucket הנו תנור טיל קטן יחסית (קוטר חלל הבערה 4" – 10 ס"מ) המיועד לבישול חוץ בחצר או בטבע. ומיוצר מיציקת אדמה בתוך דלי גדול (20 ליטר). אפשר להניח עליו סיר, פינג'אן או סאג' (חשבתם איך זה לאפות פיתות על סאג' בלי עשן בעיניים?) או אפילו פוייקה.
עם קצת ניסיון וסבלנות תוכלו לכוון את החום, לשמור על בעירה יציבה לאורך זמן ולבשל על מדורה נעימה סופר חסכונית ולהשתמש בענפי גזם דקים.במקרה שלנו, חלל הבעירה הנו בצורת האות L כאשר את העצים נכניס מהצד – הקו המאוזן הקצר של האות.
ניסיתם ויש בעיות? יצא מדהים ואתם חייבים לשתף?
אתם מוזמנים לקבוצה שלנו בפייס ונשמח לעזור.
עדכונים מהפעילות בHobbitHome בדף שלנו – https://www.facebook.com/HobbitHome.co.il
איך אנחנו עשינו את זה?
שלב א- הכנת תבנית ליציקה
לכל צינור יש לייצר קצה אחד החתוך ב45 מעלות, ניתן פשוט לקחת צינור באורך של כמטר ולבצע חיתוך אחד ב 45 מעלות. מומלץ להשתמש במשור קשת או, למשופצרים שבינינו, בדיסק שולחני (משור שורף).
בדלי אנחנו צריכים לייצר חור עגול בקוטר שיאפשר לצינור שלנו להכנס דרכו. ניקח את הצינור ( בצד עם החיתוך הישר) ונצייר עיגול בקוטר הצינור על דף. נגזור את העיגול שסימנו ובעזרתו נסמן על הדלי עיגול בקוטר הנכון. את החיתוך ניתן לעשות עם מקדחה ומשור יד או ג'יקסו, קודחים נקודה על העיגול וממנה מרחיבים את החתך לעיגול מלא. למשופצרים-ניתן להשתמש במקדח כוס. אם החור קטן מידי אפשר להגדיל עם סכין יפני(בזהירות) או עם מזמרה.
שימו לב: אחד הדברים החשובים ביותר בעיצוב של rocket הנו היחס בין חלקי המערכת, ובמקרה שלנו בעיקר היחס בין קוטר הצינור ואורך שני חלקי הL של חלל הבעירה
בלי להיכנס יותר מידי לתאוריה של תנורי טיל, במקרה שלנו אנחנו רוצים שגובה הארובה יהיה פי שלוש מקוטר הצינור.,לכן נקדח את החור כך שחלקו התחתון יהיה כ 30 ס"מ מראש הדלי. חשוב לשים לב שנשאר לנו לפחות 3-4 ס"מ של חלל מתחת לחור אחרת תחתית התנור שלנו לא תחזיק מעמד. במקרה של דלי קצר מידי, נרים את החור ולאחר היציקה נבנה השלמה לארובה מעל לדלי. עד להשלמת הארובה לגובה הדרוש.
מומלץ להרכיב את התבנית ולראות שהכול יושב יפה, נשחיל את הצינור הקטן דרך החור עד למרכז הדלי ונעמיד את החלק השני כך ששני החיתוכים האלחסוניים נפגשים ויוצרים חיבור של 90 מעלות.
שלב ב – הכנת תערובת קוב טרמי:
עכשיו סוף סוף מכינים תערובת אדמה ליציקה. אנחנו רוצים לייצר חומר מבודד טרמית שישמור על החום בחלל הבערה וחזק קונסטרוקטיבית שיוכל להחזיק את מבנה התנור והתנהלותו בחיים. לכן נייצר תערובת קוב עם יחסית הרבה קש ואם יש לנו ניתן להוסיף פרלייט או חומר דומה אחר.
הסברים, הדגמות ומדריכים. מפורטים להכנת קוב ניתן למצוא בקישורים בסוף המדריך או. בחיפוש מהיר ברשת.
הכנת קוב טרמי בראשי פרקים:
- מכינים מיץ חרסית – מערבבים פותחים חרסית במים בעזרת מיקסר (למי שאין – משרים חרסית במים למשך לילה לפחות ומערבבים היטב) יש להגיע למרקם של "טחינה של פלאפל, או בלילת פנקייק דק
- באמבטיה קטנה (או מיכל שטוח אחר), מערבבים חול (או אדמה מקומית חולית) עם המיץ חרסית ביחס של בערך 1 חרסית ל 3 חול (מומלץ לבצע קודם טסטים עם החומר שלכם ולהגיע ליחס האופטימלי( מדריך מעולה לטסט באתר בידיים בקישור הזה https://youtu.be/t6tIBZlDjjc )
-
כאשר הקוב מוכן (וקצת רטוב מהרגיל) מוסיפים לתערובת את הקש ואם יש גם פרלייט ומערבבים היטב. מומלץ לערבב גם עם הרגליים לדרוך לקפוץ ולשיר תוך כדי. דחיסת החומר ביחד עם השמחה משפרות את התוצאות. יש להגיע למצב שכל הקש דחוס בתוך החומר היטב וניתן לעבד אותו בקלות לצורות שונות ויציבות.
שלב ג – היציקה:
-
בשלב הראשון נייצר את הבסיס עד לגובה החור בדלי. מיצרים כדור (קובבה) מניחים במקום ודוחסים קלות. אחרי שיצרנו שכבה עד מעט מעל לתחתית החור מהדקים היטב. ניתן לדחוס עם קרש או אגרופים.
- מורחים את הצינורות בסבון כלים או שמן, אחרת קשה מאוד לשלוף אותם בהמשך.
- משחילים את הצינור המאוזן (הקצר יותר) ובודקים שכל החלל מתחתיו מלא בחומר דחוס היטב. אפשר להוסיף חומר ולייצב את הצינור.
-
מעמידים את הצינור השני במרכז הדלי כך שיש חיבור מלא בין שני חלקי הצינור (שני החיתוכים שביצענו ב45° יוצרים ביחד זווית של 90°). מהניסיונות שלי בינתיים, ראיתי כי כאשר הארובה נמצאת בדיוק במרכז הדלי החלק המאוזן של חלל הבעירה קצת קצר מידי. ולכן מומלץ להכניס את הצינור המאוזן טיפה יותר כך שהחלק המאונך נדחף טיפה אחורה (2-3 ס"מ), יש לשים לב לא להגזים ולשמור על דופן עבה מספיק גם מאחור.
- ממשיכים למלא ולדחוס חומר עד למילוי הדלי.
- מעצבים מעל לגובה הדלי שלוש קוביות בצורת טרפז בגובה של כ 1.5-2 ס"מ, עליהן נניח את הסיר.
- אם נשאר לנו חומר (כדאי שישאר), מומלץ לסגור בדלי צבע או לכסות בניילון – החומר ישמר טוב לתיקונים, שפצורים, טיח, קישוט שנרצה להוסיף לתנור. גם אם התייבש – אפשר להשרות במים ולהתחיל שוב.
- מניחים את הדלי בצל והולכים לנוח.
שלב ד – מבחן הסבלנות:
-
כאשר החלק העליון נראה יבש ממש (יומיים לפחות) שולפים את הצינורות, שימו לב, בפנים זה עוד רטוב מאוד. כדאי להתחיל בסיבוב קל הלוך ושוב ואז למשוך לאט. לרוב, יותר קל למשוך את הצינור הקצר, ולכן עדיף להתחיל מצנור הארובה כאשר הקצר עוד בפנים ויכול לשמש "קונטרה" לסיבוב הצינור הניצב.
- ושוב חוזרים על הפעולה המבורכת של לנוח ולהתבונן בתנור שלכם מתייבש.
- למחרת ניתן לשלוף את התנור מהדלי יש לחתוך את הדלי מהצד עם סכין יפני/ מזמרה/ מספרי פח/ קטר ולהוציא בעדינות, שמו לב, סביר שהתנור עדין לא יבש ממש ולכן המבנה עדין חלש.
- אם אתם מבורכים ויש לכם את הסבלנות והשלווה הדרושים, לכו שוב לנוח כמה ימים לפני ההדלקה. במקרה שלי, בשלב הזה אני כבר חייב לנסות להדליק. כדאי מאוד להתאפק לפחות עד שהאזור סביב החור בדלי נראה יבש (זה לא אומר שהוא באמת יבש – ולפחות יום נוסף אחרי שהוצאנו מהדלי).
הדלקה ושימוש:
- חוויות על דקויות העבודה עם תנור רקטה בפוסט אחר (או ביוטיוב…) אבל רק בקיצור:
- יש להשתמש בעצים דקים ויבשים הייטב, המוכנסים דרך הצינור הצדדי, בשלב ההדלקה הראשונית מומלץ להוסיף גם מעט נייר וזרדים מלמעלה (דרך הארובה) בכדי לייצר מהר חום בתוך המערכת.
- ניתן לייצר מדף עליו ישבו העצים ויאפשר כניסת אוויר משופרת מהחלק התחתון – בתמונה מדף שעשוי ממאלג' ישן (כלי עבודה לטיח)
איך תדעו שהתנור עובד טוב?
- הבערה רציפה, וכמעט שלא יוצא עשן מהארובה
- יש את הרעש המגניב של הדרקון ששואג (טוב במקרה שלנו דרקון ילד אבל עדין) – האוויר שנשאב דרך חלל הבערה יוצר רעש של רוח דרקון – אם יש את הרעש –אתם בכיוון.
- אין back fire – גם כשהאש מגיעה ממש לפתח חלל הבערה (העץ נשרף ומגיע מחוץ לחלל המאוזן) עדיין העשן נשאב לתוך המערכת ולא יוצא בכיוון ההפוך
- חום – בראש הארובה יווצר הרבה הרבה חום – בנסיון שלי, התנור הרתיח פינג'ן מלא בכ5 דקות.
רוצים לראות איך זה עובד? בבקשה:
סיכום שיפורים ושיפצורים:
לתנורי רקטה (Rocket Stove) כמוצר ירוק יש פוטנציאל אדיר שעדין לא קרוב ללהיות ממומש בקנה מידה גדול במגוון גדלים ושימושים – אז כמו תמיד, נביא את המהפכה מלמטה, נפיץ את הזרעים עד שזה יתפוס.
מי שיסוד האש בעורקיו (או בעברית פירומן כמוני) מוזמן להמשיך ולחקור על תנורים אלו – אשמח לשמוע, לייעץ ואם יסתדר גם להצטרף להקמה. יש עיצובים לחימום, אפייה, בישול, לבית ולטיול, ממוצרים בשקל ועד עבודות אמנות מדהימות שאין להן מחיר –דוגמאות בדף פייס שלנו…. בקרוב.
- לגימור התנור שלנו ניתן לעשות שכבת טיח (מורחים ומחליקים מהחומר שנשאר או מייצרים חדש ללא קש), ניתן לשבץ בטיח אבנים, לציר ציורים או כל דבר אחר.
*** לפני כל תוספת של חומר (שיפוץ, תיקון, תוספת, טיח) מרטיבים את האזור הרלוונטי במים (מתיזים קצת). - מי שרוצה לשמר את התנור ולשפר (קצת לפחות) את העמידות למים – ניתן להספיג בשמן או למקצוענים לרסס "סילר".
- בבדיקות שעשיתי נראה לי כי מומלץ להאריך מעט את החלק המאונך – אפשר לפשוט להמשיך ולבנות עם החומר סביב החור – חשוב תמיד לשמור על עובי מספיק לקבל מבנה חזק (ואם נשבר…. מרטיבים ועושים שוב)
עד כאן דגם 1.0 לתנור טיל בדלי (באנגלית זה עובד יותר טוב – rocket in a bucket) דגם 2.0 כבר נמצע בעבודה – פרטים בהמשך דרך הדף והקבוצה שלנו בפייס, מוזמנים להרשם ולקבל עדכונים.
קישורים למידע נוסף:
- ה-ה-ה-האתר לעשה זאת בעצמך בגישה אקולוגית ובעברית – מקום מצוין לקבל ידע ראשוני על עבודה עם אדמה:
https://www.bayadaim.org.il/ - הרבי מלובביץ של תנורי טיל:
https://www.ernieanderica.info/ - קמין מסה – עדיאל שנייאור – את החשיפה הראשונה שלי לתנורי טיל אני חייב לאיש היקר הזה. אני לא מכיר מישהו בארץ שיודע יותר על תנורי טיל ממנו, יש בדף המון מידע איכותי על הנושא:
https://www.facebook.com/kaminmassa
תגובות אחרונות